Mohair

Gepubliceerd op 27 augustus 2021 om 13:11

Weet jij het verschil tussen mohair, kid-mohair en super-kid-mohair?

Mohair is het haar van Angora geiten. Deze geiten worden 2 maal per jaar geschoren en de haren zijn lang, licht gekruld en ze hebben een zijdeachtige glans. De haren vervilten nauwelijks.
Kid-mohair is afkomstig van de jongere geiten (tot 6 maanden)die voor het eerst worden geschoren en zijn dunner en zachter dan de haren van de volwassen geiten.
Super-kid-mohair is het beste, meest dunne, superzachte en luxe kid-mohair.

Mohair wordt gekenmerkt door een goede isolatie. Mohair geleidt warmte niet zoals wol dat doet en hierdoor is een goede warmte kwaliteit verzekerd.
Mohair is bijna niet brandbaar. Als het in de buurt komt van een vlam dan verschrompelt het tot as. Als de vlam weg is, stop het direct met branden.
Mohair kan zo’n 30% uitrekken en dan weer terug in zijn oude vorm gaan.

Daarnaast heeft mohair een natuurlijke glans en is zeer goed te verven. Dit zorgt voor lang houdbare en levendige kleuren. Veel beter dan bij wol. Mohair pilt niet en behoort vanwege deze laatste 2 eigenschappen tot de meest duurzame textielsoorten in de wereld. Kleding gemaakt van mohair is jaren lang te dragen.

Bewaar je mohair kledingstukken hetzelfde als je wollen kledingstukken.
Mohair kledingstukken kan je uitschudden waardoor (vanwege de gladde vezel) de meeste stof en vuil verwijderd wordt. Laat je kleding in de buitenlucht luchten.
Ga je het toch wassen, doe dit dan met de hand, op een speciaal wolwasprogramma of breng het naar de stomerij.

Natte kleding moet plat drogen.
Mohair mag niet gebleekt of in de droger gegooid worden.
Je kleding van mohair kan wel op middelhoge temperatuur met stoom of vochtige doek gestreken worden.

Deze luxe mix Super-Kid-mohair met merino (beide 48%) staat sinds vandaag met nog een aantal nieuwe mohair-mengels in de webshop; www.breigarens.eu